Секс речник

Агалматофилия – Парафилия/фантазия, при която сексуалния стимул е гола статуя или модел на хуманоид.
Агенезис – Частично или пълно прекъсване на развитието на орган или част на тялото.
Азооспермия – Липса на сперматозоиди в семенната течност.
Аменорея – Липса на менструалния цикъл при жените.
Анализъм – Сексуално-еротичен интерес към стимулация на ануса; не е задължително да е парафилия.
Аналингус – Стимулация на ануса с език или устни. Не е парафилия, а част от секуално-еротични или садомазохистични актове
Андроген – Мъжки полов хормон(гр. Андрос, мъж), произвеждан от тестисите. Като структура има няколко различни стероидни хормони, които се считат за андрогени. Те се различават по сила и ефективност.
Анеротично – Нееротично, с липса на еротичност.
Анестезия – Липса на еротично/сексуално удоволствие при стимулиране на ерогенните зони
Аноргазмия – Хипофилично състояние или синдром, при което е невъзможно постигането на оргазъм.
Анхедония – Липса на уоволствие при преживяване на нещо, или правенето му като облигация или задължение.
Апогей – Най-висока точка; кулминация; връх.
Асфиксофилия – Парафилия, при която доставя сексуално удоволствие/възбуда липсата на въздух/задушаването, но без да се стига до загуба на съзнание.
Атрезия – Липса или затваряне/срастване на отвори или цилиндрични органи.
Атрофия – Дефект или фал в клетъчната активност на даден орган, което се отразява на размера и дейността му.
Аутогонистофилия – Парафилия при която сексуалното удоволствие се доставя от присъствието на пряко или косвено наблюдение на дадения човек, напр. на сцена, пред камера и т.н. гр. аутос, себе си + агонистес, драматичен актьор + филия.
Аутоеротицизъм – Самопостигнато доставяне на сексуално удоволствие. гр. ауто, себе си + еротикос, еротичен(Ерос, бог на любовта). Антоним- алоеротицизъм
Аутоеротично – Нещо, което доставя сексуално удоволствие на този, който го използва- напр. ръцете при мастурбация.
Аутосексуален – Характеризира се със сексуално привличане към собственото тяло.
Аутофилия – Състояние, при което любовното чувство не е насочено към партньор, а към човека, който го изпитва. гр. ауто, себе си + филия.
Бисексуализъм – Сексуално привличане и към двата пола- може да бъде по-силно към единия, може и към другия. Бисексуализма не е парафилия, но може да доведе до парафилични действия.
Болест на Алцхаймер – Деградация в психическите способности, свързано с атрофия на кората на мозъка/разрушаване на мозъчните клетки.
Брахиопротичен/Брахиовагинален еротицизъм – Вкарване на екстремно големи обекти- китка, юмрук, ръка и дори крак във вагината или ануса. Не е парафилия
Вагина – Женски полов орган.
Вагинална сухота – Недостатъчна лубрикация на вагината, при което половия акт може да стане болезнен и дори рискован, поради опасност от нараняване на стените на вагината.
Воайоризъм – Парафилия, при която сексуално удоволствие доставя наблюдението на други лица без знанието им. Фр. voirр, гледам
Гей – Термин за мъж със хомосексуални наклонности
Ген – Единица за генетичен материал, отнасяща се до един хромозом, на който съответства един сигмент от двойната спирала на молекулата на ДНК
Гениталия – Полови органи, вътрешни и външни.
Демаскулизация – Противоположен на Дефеминизация процес, може да навреди сериозно на мъжката психика и поведение.
Дефеминизация – Процес на развитие, при който феминизацията е потисната или намалена. При жените това може сериозно да се отрази на психиката и физиологията на тялото, като по принцип това се счита за един вид аномалия
Депо-Провера – Търговското име на хормона medroxyprogesterone acetate, разработен в Германия. Хормонът е прогестинен и антиандрогеничен. Използва се като контрацептив.
DES – diethylstilbestrol. Синтетичен наркотик, нестероид, който изпълнява роля, подобна на женски полов хормон. Наркотикът има много варианти, като радиоактивния вариант се използва за специални цели- при някои разпити.
Дистрофия – Частична атрофия на дадена тъкан или орган в следствие недостатъчно кръвоснабдяване и захранване.
Доминатрикс – Жена, която играе садомазохистична роля на тотална доминация и дисциплина.
Допускаемост – Душевната способност на човек да възприеме телесния/физическия контакт с партньора.
Ексхибиционизъм – Парафилия, при която сексуална възбуда се постига с показване на собствените полови органи на други хора.
Електролиза – За козметични цели, метод за отстраняване на косми чрез вкарване на електрод във фоликула на косъма и протичането на токов импулс през електрода, което убива корена на косъма.
Електрофилия – Състояние, при което сексуалното удоволствие е зависимо от електрическа стимулация.
Епидидимитис – Инфекция и болка в областта на епидидима.
Еротика – Идеи или материали, които се отнасят до сексуални и еротични актове и събития, които възбуждат сексуално.
Еротичен – Отнася се до сексуалната любов, по-точно към илюзио-фантазьорските способности на съзнанието.
Еротична апатия – Хипофилично състояние или синдром, при което е нарушено възприемането на еротични събития.
Еротография – Графичен или писмен материал с еротичен характер. Няма нищо ощо с порнографията.
Еротофонофилия – Парафилия, при която сексуално удоволствие доставя убийството на неподозиращия партньор. гр. ерос, любов + фонеин, убивам + филия
Естроген – Женски полов хормон. Има няколко разновидности на този хормон; различават се по сила и ефективност.
Еякулация – Изхвърляне на семенната течност при оргазъм
Зона на Грефенберг – Изключително чувствителна ерогенна зона, намираща се на предната стена на вагината, на около 5см дълбочина.
Зоофилия – Сексуално влечение към животни.
Импотентност – Хипофилично състояние или синдром при което ерекцията е нарушена частично или напълно липсва такава
Интромисия – Вкарване на една част в друга. При половия акт пениса се вкарва във вагината.
Кинеза – Движение и активност на тялото.
Клептофилия – Парафилия, при която се постига сексуално удоволствие чрез кражба на вещи. гр. клептеин, крада + филия.
Клитор – Малък орган, разположен под срамните устни, с форма, подобна на многократно умален пенис.
Клиторомегалия – Екстремно увеличаване (хипертрофия) на клитора.
Коитална анинсертия – Невъзможност да се осъществи полов акт(да се вкара пениса във вагината, като причината може да е и в жената и в мъжа). Може да се дължи на различни малформации в половите органи, но може да е и изцяло на нервна основа(предимно при жените и хомосексуалните)- страх, нервност, паника и т.н.
Коитална фантазия – Душевна картина/фантазия, която е свързана с полов акт и в повечето случаи води до сексуална възбуда, или е следствие от такава. Може, а може и да не е свързана с конкретен човек или събитие, но по принцип е неуправляема функция на мозъка
Коитус – Полов акт, вкарване на пениса във вагината, но като пълно определение означава пълното сексуално взаимодействие между двама партньори
Концептивна фаза – В сексоеротична връзка, трета и финална фаза, която, ако настъпи, се характеризира с бременност и родителство.
Концептивност – Физиологичните качества, определящи поведението на мъжа и жената при наличие на бременност, следродилен период и отглеждане на дете.
Копулация – Съединение, обединение, сексуална връзка между двама човека.
Corpora cavernosa – Двете пещерообразни гъбести тела в пениса, които са решаващ фактор при ерекцията, когато в тях навлезе кръв.
Крипторхидизъм – Състояние, при което единия или двата тестиса не слизат в скротума. Това може да доведе до стерилитет, и предразполага към развитие на ракови образувания
Кунилингус – стимулация на женските полови органи с езика и устните от партньора, като част от нормална любовна игра и предразполагащо към оргазъм. Лат. кунус, вагина + лингере, ближа.
Кунус – от Лат.- външните женски полови органи.
Лабиа – Външните и вътрешни устни на женските полови органи.
Либидо – Сексуално влечение.
Любов – Лично преживяване и състояние, при което човек има привързаност към друг индивид/личност.
Любовно възприятие – Шаблон или образ в съзнанието, пресъздаващ „идеалната“ любов за даден човек, както „идеалния“ любовник и т.н.
Мазохизъм – Парафилия, при която сексуално удоволствие доставя приемането на физически влияния, които указват болка
Мастурбация – Сексоеротично изживяване, при което човек сам симулира полов акт като така си доставя собствено удоволствие. В миналото се е считало, че това е лош порок; сега се знае, е напълно безвредно и не е парафилия. Лат. манус, ръка + ступараре, един вид полов акт.
Менопауза – Спиране на менструалната дейност у жената. Обикновено настъпва, когато жената е на около 45-50 години.
Менструация – Физиологичен процес на отхвърляне на маточната лигавица и неоплодената яйцеклетка, който трае около 3-5 дни.
Миксоскопия – Парафилия, при която се половата възбуда се постига чрез наблюдение на други полови актове. гр. миксис, полов акт + скопеин, наблюдавам.
Мокри сънища – Сън, при който съзнанието, под въздействие на хормоналната система на тялото, възпроизвежда различни сексоеротични картини, като е възможно постигане на оргазъм.
Моносексуален – Характеризира се с извънредно силно хетеро или хомосексуално чувство. Антоним- бисексуален
Наратофилиа – Парафилия, при която половата възбуда се постига чрез определен текстов жаргон, класифициран като „мръсен“, „порнографски“ и т.н. Лат. нараре, разказвам + филия.
Нарцисизъм – Любов към себе си.
Некрофилия – Парафилия при която половата възбуда се постига чрез контакт с мъртво тяло. гр. некрос, мъртъв + филия.
Нимфомания – Неуравновесено прихическо състояние у жената при което тя осъществява сексуални контакти с различни партньори без каквито и да било чувства към тях. Не се свързва с проституция, тъй като нимфоманките не целят някаква печалба от това. В психиатричните заведения, като термин се използва „жена, която няма сексуален вкус“.
Овулация – Процес на отделяне на яйлеклетка от яйчниците в маточната тръба. Тази яйцеклетка е готова и “очаква” да бъде оплодена от първия достигнал я сперматозоид.
Олигоспермия – Ненормално малък брой сперматозоиди в семенната течност.
Оргазмична фаза – Трета от четирите сексуални фази
Оргия – Термин за сексуална масова размяна на партньори на празненства, купони и др.
Параноя – Характеризира се с постоянни мрачни мисли и прогнози, наподобява халюцинации. В сексологията има значение на човек, който изпитва постоянен страх от сексуален контакт с партньора, ревност, липса на доверие и т.н.
Парафилия – Състояние при което сексуалнат личност/сексуалните предпочитания са изменени към странни, необичайни вариации. С други думи, всяко отклонение от нормалното сексуално развитие на човека. гр. пара, изменение + филия
Педерастия – Литературно, момчешка любов. Обикновено се отнася до осъществяването на анален полов контакт от момчета. гр. паис, момче + ерастес, любовник.
Пенис – Мъжкият полов орган, състоящ се от основа, стълб, и глава. Стълбът се състои от две паралелни цилиндрични тела – Corpora cavernosa, и до тях- пикочопровод, корпус спонгиосум.
Перверзия – Отнася се до някакъв вид парафилия
Полов акт – Директен сексуален контакт между двама души.
Пиктофилия – Парафилия, при която се постига сексуална възбуда чрез гледане на различни картинни/графични материали със еротично съдържание
Порнография – Материал, пресъздаващ напълно реална сексуална обстановка, но не с цел някакво изкуство(както при еротиката), а с цел възбуждане на сексуалните чувства
Прогестерон – Хормон на бремеността, един от двата полови хормона при жените.
Психодинамика – Промяна на съзнанието, мисленето, мечтите и въображението, свързано с психически процеси в мозъка на всяко живо същество.
Пубертет – Период на развитие, отличаващ се с голяма хормонална активност в човешкото тяло, при което се извършват много процеси на „съзряване“ на организма.
Равнинна фаза – Втората от четирите сексуални фази.
Разрешаваща фаза – В сексоеротична връзка, втората или средна фаза, предпоставяща пълното приемане на партньора и осъществяване на телесна/физическа връзка.
Рекреативна фаза – Четвъртата последна сексуална фаза
Романтика – Изкуството на любовта, включващо всички начини да се достави душевно и сексуално удоволствие.
Сексоеротичен – Отнася се до секса и еротиката, взети заедно, като съвкупност от физическо и душевно преживяване.
Сексология – Наука, изучаваща сексуалността на човешкото тяло и различните психически и физически явления която причинява.
Сексуалност – Пълния сексуално-психически силует на човека, който управлява цялостното развитие на организма.
Скоптофилия – Парафилия, при която сексуално удоволствие доставя наблюдението на други полови актове. гр. скопеин, гледам + филия.
Скротум – Кожено образувание, в което се намират тестисите.
Содомия – Сексуален контакт със животни. Спорен въпрос е дали е парафилия.
Сомнофилия – Синдрома на „спящата красавица“, парафилия при която сексуално удоволствие доставя събуждането на партньора със някакъв вид сексуална активност, може да включва и насилие. Лат. сомнус, сън + филия.
СПИН – Синдром на придобита имунна недостатъчност, причинен от ретровирусна(HIV-I, Human Immunodeficiency Virus, човешки имунодефицитен вирус) инфекция, и засега неизлечим. Засега не е открито лекарство срещу HIV, но са отработени различни методи, които забавят процесите на отслабване на имунната система и дават задоволителни резултати при HIV-позитивните.
Сперматорея – Термин, отнасящ се до еякулация по време на сън.
Стигматофилия – Парафилия, при която сексуално удоволствие доставят различни материални предмети, главно бижута, гривни, халки, пръстени и т.н. гр. стигма, знак, брошка + филия
Садизъм – Парафилия при която сексуално удоволствие се постига чрез причиняване на болка на партньора.
Табу – Отнася се до нещо, което даден човек не прави, било то поради социологични, морални или религиозни причини, нещо неприлично.
Тестостерон – Най-силните и потентни биологични андрогени, които съществуват в кръвната плазма и урината.
Тиалидомид – Психотропно вещество, което е забранено за употреба след като през 1950г. се е разбрало, че причинява аномалии у новородените.
Токсин – Отрова.
Травестит – Човек, който изпитва желание да носи дрехи и да изглежда като човек от другия пол.
Транссексуализъм – „Сменяне“ на половата насока в произволни моменти, чрез обличане на дрехи на противоположния пол например.
Урофилия – Парафилия, при която сексуално удоволствие доставя контакта с урина. гр. урион, урина + филия
Фелацио – Еротична стимулация на пениса чрез устните, устата, езика и гърлото от партньора, като част от нормална любовна игра. Лат. феларе, ближа
Фетиш – Предмет, който е възприеман като култова ценност със мистични сексуални качества и сили. Може и да е част от тяло. Лат. фактициус, ценен.
Фетишизъм – Парафилия, при която даден човек е сексуално привързан към точно определен предмет или част от тялото.
Хаптичен – Отнася се до докосване и усещане за докосване.
Хермафродизъм – Генетична малформация при която плода има както мъжки, така и женски полови органи. гр. Хермес и Афродита, бога и богинята на любовта.
Хетеросексуализъм – Еротосексуално влечение към срещуположния пол.
Хетерофобия – Чувство на страх от срещуположния пол
Хипероргазмия – Феномен, при който се наблюдава ненормално мощно изживяване по време на оргазъм
Хипертрофия – Ненормално увеличение и растеж на даден орган. Антоним- атрофия .
Хомосексуализъм – Еротосексуално влечение към същия пол.
Хормон – Хормонът е биохимична конформация, която е информационен носител, опосредстващ течната регулация в организмите.
Хронофилия – Сексуално удоволствие от разлика във възрастта на партньора. гр. хронос, време + филия .
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
1. Акне – младежки пъпки.
2. Анален секс – алтернативна форма на полов акт с вкарване на пениса в задното отверстие на жената (мъжа)
3. Анилингус – форма на орален секс, при която с уста се стимулира ануса на партньора/партньорката.
4. Анус – заден отвор (отверстие) на тялото. Ерогенна зона с по-слаба сетивност.
5. Вагина = влагалище – преходна част между външните и вътрешните женски полови органи.
6. Вагинален секс – проникване на мъжкия полов орган във влагалището на жената.
7. Вибратор – изкуствен механичен мъжки полов орган.
9. Гей – човек, който има влечение към хората от неговия пол = хомосексуалист.
10. Гениталии – външни полови органи.
11. Гинеколог (акушер-гинеколог) – лекар, специалист по гинекология (медицинска наука, занимаваща се с физиологията на женските полови органи – техните заболявания, предпазване и лечение)
12. Ерекция – „изправяне“, състояние на мъжкия полов орган, при което той се втвърдява и увеличава обема си; ерекцията е най-изразителната и очевидна проява на сексуалната възбуда при мъжете.
13. Ерогенна зона – особено чувствителен участък от тялото, чието докосването и дразненето предизвиква сексуална възбуда
14. Еякулация – семеизпразване; завършек на половото сношение (или мастурбацията) за мъжа с изхвърляне на сперма от еректиралия член.
15. Еякулирам – изпразвам се (вж. eякулация).
16. Клизма – вкарване на вода в задно-проходното черво за прочистване и лекуване
17. Клитор – външен полов орган на жената, който по анатомичен строеж и инервация е аналогичен с пениса на мъжа.
18. Кондом – презерватив.
19. Контрацептив – противозачатъчно средство.
20. Кунилингус – форма на орален секс, при която мъжът стимулира женските гениталии с уста.
21. Ларинкс – гръклян, дихателно гърло.
22. Латекс – покритие на повечето презервативи, осигуряващо по-голяма здравина.
23. Лесбийка – жена, която има интимно и сексуално влечение към жени.
24. Лубрикант – смазващо вещество, което се използва като допълнение към някои контрацептиви.
25. Лубрикация – смазване, овлажняване (на влагалището, в резултат на повишена секреция на влагалищната лигавица.
26. Матка – външен полов орган на жената с формата на обърната надолу плоска круша, разположена в таза; матката е свързана с двата яйчника чрез яйцепроводите, а с външния свят – чрез влагалището.
27. Мензис = менструация – ежемесечно кръвотечение от детеродните органи на полово зряла жена, отбелязващо началото на менструалния цикъл.
28. Орален секс – стимулиране на половите органи на партньора (партньорката) с уста.
29. Оргазъм – връхна точка на сексуална наслада.
30. Пенетрация – проникване.
31. Пенис – мъжки полов член.
32. Полюция – неволен оргазъм по време на сън.
33. Простата – жлезисто-мускулен орган с външна секреция, с големина и форма на кестен; разположена е в долния край на таза между пикочния мехур и правото черво.
34. Пубертет – период на полово съзряване и оформяне на човешкия организъм (между 10 и 18 години).
35. Ректум – крайната изходна част на дебелото черво, която завършва с ануса.
36. Скротум – кожна торбичка, в която се намират тестисите, разделени от преграда.
37. Спазма – болезнено свиване на мускул, гърч.
38. Сперма – семенна течност, която се образува от секретите на тестисите, надсеменниците, семенните мехурчета и простатата.
39. Сперматозоид – мъжка полова клетка.
40. Спермициди – химически вещества (глобули, гъби, кремове, пяни или гелове). Поставят се във влагалището непосредствено преди половия акт.
41. СПИН – Синдром на придобитата имунна недостатъчност.
42. Тестис – най-важният орган в мъжката полова система; полова жлеза, семенник, в който се образуват сперматозоидите и половите хормони.
43. Уролог – специалист по болестите на пикочно-половите органи (бъбреци, жлъчка, пикочен мехур и канал, простатна жлеза и др.).
44. Фелацио – форма на орален секс, при която жената стимулира мъжкия полов орган с уста.
45. Хетеросексуален – човек, който има влечение към другия пол (обратно на хомосексуален).
46. ХИВ – Човешки имуно-дефицитен вирус, причиняващ СПИН.
47. Химен – „девствената ципа“ при момичетата.
48. Хомосексуалист – човек, който има влечение към хората от неговия пол = гей.
49. Хормон – вещество, което се изработва от жлези с вътрешна секреция и се отделя в кръвта; участва в регулацията на физиологичните функции на човешкия и животинския организъм.
50. Яйцеклетка – женска полова клетка, от която след оплождане се развива зародиш.
51. Сексомния – разновидност на лунатизма, при която човек прави секс по време на сън, а след събуждането си не помни нищо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

  • 270,868
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 150 other followers

%d bloggers like this: