Комплекс на Електра

Комплексът Електра представлява аналогия на известния Едипов комплекс, и се проявява при момичетата в техния фалически стадий на развитие. Заключава се в несъзнато влечение на момичето към собственият баща и съперничество с майката за неговото внимание. Наименованието на този комплекс е основано на гръцкия мит за Електра, която е искала да отмъсти за смъртта на своя баща Агамемнон подстрекавайки своя брат Орестес да убие собствената им майка Клитемнестра. Карл Юнг пръв предлага името „Комплекс на Електра“ за теорията на Зигмунд Фройд в „женската част“ за Едиповия комплекс. Според Фройд, първоначално момичето е привързано към бащата и майката в еднаква степен, но по-нататък, когато то намира в себе си отсъствието на пенис, започва да проявява сексуално влечение към баща си, а дори и желание да забременее от него. В същото време момичето става по-враждебно по отношение на майката. Тези изводи са базирани на теорията за „Пенисната завист“, съгласно която момичето завижда на своя баща, който има пенис и така силно иска да го завладее, че дори има мисли за бременност. Това предполага, че бременността ще компенсира отсъствието на полов член и ще позволи придобиване на еднакъв статус с бащата.
Електра комплексът е интересен феномен в човешкото общуване, за който важи максимата: „добър баща – голям успех, добър баща – голям проблем“. Ако бащата е всячески изпълнен с достойнства, то за момичето той може да се превърне в идеалният мъж. Детето започва да изгражда в себе си облика на идол, а това е един от пътищата за задълбочаването на проблема, дори и за вечната самота при жената.

При жените, страдащи от Комплекса на Електра, е възможна бъдеща фиксация на проблемни и неуспешни взаимоотношения с мъжката половина. Това е процес, който не само че възниква в детството, но бива и поощряван от родителите, като знак на признателност към бащата. Обикновено бащите в този случай са добри, справедливи, мъдри, нежни, покровителстващи изцяло момичето и защитаващи го с цената на всичко. За момичето, бащата придобива привлекателни физически черти, излъчващи мъжественост и сила, което се харесва на момичето. Обикновено майките на момичетата формиращи Електра комплекса са слаби, емоционално лабилни, тихи, мълчящи, или другата противоположност – властни, строги и студени. Те са несъвършени за момичето.

Интереснто е, че майките виждат в поведението на своите дъщери един вид „цимент“ за укрепване на своите отношения със съпрузите си, подчинени на максимата „че техният съпруг ще остане у дома, тъй като е силно привързан към послушната и обичаща дъщеря“. Идилията е пълна – бащата боготвори дъщерята, тя на свой ред отвръща със същото, а майката всячески се стреми да задълбочи тази им привързаност. Интересното е, че бащата се отнася така жертвено и трепетно към своята дъщеря, но не и към своята съпруга, като при последната любовта им може да се преустанови, за разлика от обичта към дъщерята, която остава доживотно. В детството, проблемите почти не се забелязват. Те започва по-късно, когато момичето се превръща в девойка, преминавайки в периода на половото съзряване, т.е. в момента на намесата на хормоните. Тогава девойката за почва да изпитва противоречиви отношения към родителите. Майката започва да изпитва определена ревност към бащата, оспорвайки несъзнателно своето първенство. Бащата бива идиализиран от девойката, и това кара самият мъж да търси повишено внимание. По-нататък, първите опити за общуване с връстници разочароват девойката, и тя често всячески елиминира подобни отношения, търсейки в мъжа качествата на своя баща.

Нещата се свързват във времето и с професионалната кариера на жената. Обикновено стремежът е към бащиното постижение, или това, което бащата определя. Отношенията с бащата придобиват духовна привързаност, интелектуална близост, пълно взаиморазбиране. Двамата добре познават своите навици и вкусове, взаимно си правят трогателни подаръци. Често се появяват заедно в обществото и изобщо показват изключително здрави отношения. Общуването на момичето с връстници е строго определено от разбиранията на бащата. Често при Електра комплекс, се наблюдава отдадена на работата или учението девойка, която всячески отхвърля своите ухажори, търсейки в тях достойнствата на своя баща. Освен това „електрите“ силно идеализират образа на своя баща, което прави търсенето на подобен мъж почти безуспешно. В общуването си с мъжете, тези жени търсят онази жертвеност и готовност, която са получавали до момента абсолютно безкористно.

Ако „електрите“ сключат брак, то обикновено техните съпрузи са по-възрастни, като всъщност тук съпружеството по-скоро се превръща в бащинство. При такова развитие на събитията, проблемите могат да придобият и друг характер свързан с някои сексуални проблеми. Ясно е, че с бащата не може да се извършват сексуални действия, което кара „електрите“ да потискат своята сексуалност на подсъзнателно ниво. В най-добрия случай се получава социален брак, в който партньорите имат добри и спокойни взаимоотношения, но без сексуални елементи.
Съществуват и варианти, в които „електрите“ се обричат на вечна самота или ако имат брак, те задоволяват сексуалните си нужди със странични партньори. Често в такива връзки, жената започва да преживява своя живот в любовни мелодрами и романи.

Жените с комплекса на Електра са лесно познаваеми. Те обикновено са добре образовани, имат достатъчно постижения, в общуването си са открити и мили, не очакват нищо от силния пол, при запознанствата си с мъже не проявяват заинтерсованост, свеждат нещата често до делови разговори, или до обикновено приятелство. Обикновено на „електрите“ не им достига игривост, кокетство, флиртно поведение. Те се стремят да не приличат на своите майки. Процесът на влюбване при тях е доста сложен, тъй като има подсъзнателен подбор на бащиното копие, което винаги се оказва по-лошо от оригинала. „Електрите“ са доста взискателни към партньорите, не прощаващи грешки, и готови без да се замислят, да захвърлят мъжете до тях.

Интересното е, че самите „електри“ са доста привлекателни за мъжете, тъй като показват власт, убеденост в себе си, недостижимост, успешен живот. С други думи обаче, тези жени са в плен на лъжливи мъжки представи.

Сексологичната помощ при тези жени е доста труден момент и се набляга на 4 насоки:
1. Бащата трябва да се свали от пиедестала, в който е поставен и да бъде възприет като обичаен жив организъм, а не да бъде свръхидеализиран.
2. Трябва да се създадат навици за самостоятелност, които не зависят от решението и поведението на бащата.
3. Не следва да се споделят с бащата интимните мисли, преживявания и изобщо интимните тайни, тъй като в бащата се поражда известно чувство на ревност, поради факта, че той възприема своята дъщеря за една от „своите жени“. Разбирайки нейните проблеми, той инстинктивно може да се включи в отклонението на нейните поклонници и да преувеличи недостатъците им. Това е напълно естествено, доколкото бащата не може да се примири с нещастието на своята дъщеря.
4. За преодоляване на комплекса на Електра, като цяло трябва да се избяга от силно емоционалната и привързана страна във връзката с бащата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

  • 270,653
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 150 other followers

%d bloggers like this: