Едипов комплекс

Според класическото определение, Едиповият комплекс представлява безсъзнателно еротично влечение на детето към родителя от противоположния пол и агресивно чувство (от ревност до желание за смърт) към родителя от собствения пол. Този термин е въведен в науката от Зигмунд Фройд, с цел да се обяснят някои от причините за детските неврози. Фройд е прилагал комплекса за децата от двата пола. В по-късни изследвания се приема, този комплекс да се отнася за момчетата, а при момичетата се въвежда аналогичният комплекс на Електра. Самото учение на Фройд свързано с Едиповия комплекс на по-късен етап се доразвива от известният психолог и сътрудник на Фройд – Карл Густав Юнг. В съвременен сексологичен вариант, за Едипов се приема комплекса, при който са налице детски преживявания, състоящи се от влечения (либидо) на момчето към своята майка, съпроводени едновременно с ревност и недоброжелателност по отношение към бащата. Като цяло се счита, че комплекса е безсъзнателен, определя много аспекти на сексуалността и невротизма при мъжете и вероятно е универсален за мъжете с хетеросексуална ориентация.
Самият Едип (гр. Οίδίπους, Oedipus) е герой от древногръцката митология – син на Лай и Йокаста, цар на Тива. След раждането му бил изоставен на връх Китерон, тъй като било предсказано, че ще убие баща си и ще се ожени за майка си. Прибран от овчари и осиновен от коринтския цар Полиб, когато пораснал и научил от оракула в Делфи предопределената му съдба, Едип, смятайки Полиб за свой баща, напуснал Коринт. По пътя си обаче, срещнал Лай и при скарване го убил. Стигайки в Тива, Едип я освобождава от чудовището Сфинкс, успявайки да намери отговор на гатанката, задавана от Сфинкса. В знак на благодарност, жителите на Тива го провъзгласяват за цар, като негова съпруга става вдовицата на Лай – Йокаста (т.е. неговата истинска майка). От нея той имал четири деца – двама сина – Етиокъл и Полиник, и две дъщери – Антигона и Исмена.
Близо 20 години, Едип прекарал в пълно щастие без да подозира, че пророчеството на делфийският оракул се сбъднало. Боговете разбирайки за това, което е сторил Едип изпратили на земята синята язва и обявили, че тя няма да прекрати своето пагубно действие до този момент, до който убиецът на Лай не изпадне в изгнание. Едип разбрайки за своето престъпление, избол очите си и отишъл в изгнание, а Йокаста разбирайки за истината се самоубила.

Според Фройд, комплекса на Едип се явява в основата и същността на цялата история на човечеството. В древността, човекът живял в ситуации на промискуитет, като всички се съвокуплявали с всички и имали деца от близки и родственици. В много племена и древни народи съществували правила, вождовете да присвояват самките, които можели да станат майки и ги заплождали без значение на тяхната родствена връзка, с което се считало, че така се подобрявало племето. Дните, в които това се осъществявало се превръщали в празници. Останалите самци от племената заплождали другите жени, които вождовете не желаели. По този начин, се оказвало че често вожда се явява баща на всички останали мъже в племето, които заплождали свои сестри, роднини и близки. Легендите обаче разказват, че поради племенно унизяване от вожда-баща, самците решили един ден да го убият, като по този начин въвели екзогамията, т.е. забраната на брака и половите отношения с кръвни родственици.

Фройд считал, че въвеждането на екзогамията полага началото на обществения морал и държавна организация на човешкото общество. Първобитните братя, убиващи баща си, започнали да изпитват противоречиви чувства, които се намират в невротиците и при децата: ненавист и чувство за съперничество по отношение на баща им, след което вероятно възниква съзнаваната вина и разкаяние. Осъзнаването на вината за извършване на действие, което е покрито от забраната (табуто) вероятно има определено въздействие върху личността. В психоаналитичната трактовка на Фройд се предполага, че осъзнаването на вината е зараждане на цивилизацита, което присъства в душата на всеки човек. Въз основа на това се базира и съвременната култура с нейните предписания за морал и различни ограничения. Следва да се отбележи, че всички тези изводи не са абсолютни, тъй като влизат в противоречие с някои данни на съвременната наука.

В сексологичната практика може да се попадне често на символичното проявление на Едиповия комплекс (за жените съответно комплекса на Електра) – например при избора на сексуален партньор роля да играят онези свойства и качества, които са присъщи за образа на родителя от противоположния пол, като в болшинството случаи тази закономерност не се осъзнава от човека. Спорно остава психоаналитичното разбиране за вероятната универсалност на този комплекс.

Коментари
Нали знаеш, че медицината е най-консервативната наука, в това число и сексологията като част от нея, а също и психоаналитичните направления, като част от психиатрията.
Разбира се, нещата рано или късно ще се променят в една или друга насока, но това което е създадено и се явява класика за една наука ще остане до деня, в който изчезне самата наука.
Нека и не забравяме, че времената през които са правили наука нашите предци, не е имало достатъчно информация и такива достижения, на каквито ние сме свидетели.
Като лекар обаче, почитам Фройд и смятам, че неговото място в медицината е заслужено
То че едиповият комплекс е останал в науката като артефакт и се изучава като съкществувала теория е безспорен факт. Но самият комплекс определено си извоюва статута на мит през последните 30 години. Поне в американската психиатрия, която е с десетилетия напред.
Колкото до Фройд – той безспорно има големи приноси по въпроса. Но междувпрочем самият е роден в семейство с доста студен и дръпнат баща, така че тази му теория може да се разглежда (и СЕ разглежда от някои) като своеобразна проекция на собственият му опит – подсъзнателен имагинерен модел. „Едиповият комплекс“ е преди всичко идеологическа концепция. Доказателство за това е, че той не се радва на особено внимаие извън консервативните психоаналитични кръгове.
В клиничната и приложна медицина все още се обръща внимание на този комплекс. Вероятно в други специалности имащи претенцията да се занимават с – психология, социология, философия, някои вуз-ове които предлагат отделно психоанализа, без да обърнат внимание на медицинската й принадлежност, наблягат повече на историческото присъствие на този комплекс.
Като цяло, американската психиатрия напредва, тъй като се отпускат достатъчно средства за изследвания и лечение на болни, с което науката се развива. Докато в България, психиатрията е синоним на звероукротителница, в която с минимални средства следва да се лекуват хора, а колкото до прилагане на новости, това е немислимо – няма средства. Така или иначе, класическите постановки в една медицинска специалност остават като такива и винаги ще бъдат разглеждани и ще се търсят като евентуални решения за даден проблем.

има 1 коментар (+add yours?)

  1. Тодоров
    May 16, 2013 @ 16:04:56

    Психично болен създава теория, която хората лекуващи психичноболни ползват като основа…..Пък колко му е да философстваш за зората на човечеството, нали няма никакви сведения. Всички по – висши животни имат създадени природни механизми да се предпазват от кръвосмешение (за справка изучете социалния живот на лъвовете, вълците и т.н.) а при „венеца на природата“ било нормално да карат наред. после нещо се изкривили и престанали. Съществуват подобни практики тук и там, които са отклонение, породено именно от човешката цивилизация, а не остатък от миналото….Не съм специалист в психологията, но четейки някои произведения на Фройд имам усещането че чета умотворения на комплексиран сексманиак, въпреки съдържащата се частично истина в тях…Всъщност демагогията и дезинформацията са успешни точно затова – след като се види съдържащата се истина в тях се приема и останалото. Мисля затова са възприети в миналото и изтрещелите му теории…При Фройд безспорното влияние на най – общо казано сексуалността върху човешкото развитие е изведено като основно, едва ли не единствено определящо.
    Мнение на любознателен лаик.

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

  • 270,957
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 150 other followers

%d bloggers like this: